Hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971


18. srpnja 1971. godine, oko 11 sati prijepodne, Nenad Čulić i Marijan Čepelak, dva sudionika 'Hrvatske alpinističke ekspedicije Grenland '71' postali su prvi alpinisti koji su se uspeli na Ingolf (Mt. Ingolf, Ingolf Fjaeld, Ingolsfjeld), jednu od najprominentnijih i penjački najzahtjevnijih planina na istočnoj, teže pristupačnoj obali Grenlanda. Ove web-stranice pripremljene su prigodom četrdesete obljetnice tog uspona. Za početak, pogledajte preslik originalnog ekspedicijskog izvještaja iz 1972. godine: [Grenland '71: Ekspedicijski izvještaj]

Fjord

Uspon na Ingolf tekao je najvećim dijelom po sjevero-istočnom grebenu planine, s desne strane vrha na gornjoj slici, pa je taj nakon uspješnog uspona prozvan "Hrvatski greben".

Kangertittivatsiaq

Kangertittivatsiaq, fjord na istočnoj obali Grenlanda, područje djelovanja HAEG-71
[Ortofotografija fjorda]

Jerko i Ingolsfjeld

Jerko Kirigin, vođa ekspedicije, u pozadini Ingolsfjeld

HAEG-71 je bila prva uspješna ekspedicija hrvatskih alpinista u velegorja svijeta s ciljem koji je već otprije bio znani izazov penjačima iz mnogo bogatijih sredina, a u kojima je u to vrijeme već postojalo bogato iskustvo u toj vrsti poduhvata. Odlična organizacija, skromnost u potrebama i iskreno zajedništvo u cilju i izvedbi, kao i sreća s vremenskim prilikama osigurali su međutim ovoj ekspediciji uspjeh tamo gdje je taj drugima dotada opetovano izmakao.

Sudionici HAEG-71

Sudionici ekspedicije, u Logoru 1, ispod Ingolfa

Hrvoje Lukatela, Branko Šeparović, Jerko Kirigin, Nenad Čulić, Vladimir Mesarić, Marijan Čepelak i Dolfi Rotovnik.

Na kraju, dvadesetak svjetlopisa koje možete vidjeti [ovdje] pokušat će vas odvesti na istočnu obalu Grenlanda kako su je slikom zabilježili sudionici ekspedicije te daleke 1971 godine.


(Autori svih svjetlopisa na ovim web stranicama su sudionici HAEG-71.
Digitalizacija, obrada i priprema web stranica: H.L., 2011-06).